Tasuta transport pakiautomaati alates 49 eur

Tervendavad toidud sinu koerale!

Tagasi lehele Tervisenurk
tervendavad toidud

Tervendavad toidud sinu koerale!

Toidud võivad olla kas tervist kahjustavad või siis tervendavad. Holistilised veterinaarid on kasutanud kolme toitu juba pikalt koerte tervise parandamiseks. Need tervendavad toidud on kuldne pasta kurkumiga (põletikuvastane ja antioksüdant), kondipuljong (vitamiinide ja mineraalainete rikas kõhtu rahustav toit) ning meditsiinilised seened (toetab ja tugevdab immuunsüsteemi). Kui meditsiiniliste seentega on olukord võib-olla veidi keerulisem, siis kuldne pasta ning kondipuljong on mõlemad kergelt kodus valmistatavad ning seeläbi ka oma lemmiku toidule lisatavad.

Mina ei saa üle ega ümber kurkumist. Kurkumit on uuritud tohutult palju (üks enim uuritud ürte) ning üha rohkem tuleb kinnitust, et kurkum aitab näiteks artriidi puhul paremini kui tavapärased ravimid. Kurkumi puhul on lihtsalt hea teada, et tal on väidetavalt verd vedeldav toime. Operatsiooni plaani puhul soovitatakse kurkumi võtmine lõpetada 1-2 nädalat varem ning anda see info ka arstile. Kuna kurkum on oma olemuselt ka soojendav ürt, siis ei pruugi see väga hästi sobida ka soojadele koertele. Soojad koerad on siis need, kellel on pidevalt palav ning otsivad magamiseks jahedat kohta. Küll aga minu enda kogemus on see, et ka soojad koerad saavad kurkumiga hakkama – lihtsalt anna väiksemaid koguseid. Aga teen seekord ülevaate dr. Karen Shaw Becker artiklist, kus ta räägibki kolmest funktsionaalsest ehk tervendavast toidust.

Funktsionaalsed ehk tervendavad toidud – uusim moeröögatus?

USA’s on viimasel ajal peamiselt tavapäraste veterinaaride hulgas levima “uued ja kuumad” funktsionaalsed toidud. Dr. Becker ütleb ilusasti, et looduslikud ained ei ole uued. Enamik neist on eksisteerinud sisuliselt igavesti ning holistilised veterinaarid on neid aegade jooksul tõhusalt kasutanud. Lääne meditsiin kipub neid aga pidama uusimaks moeröögatuseks. USA’s on selle muudatuse tinginud lemmikloomaomanikud ise, minnes veterinaari juurde olles ise varustatud nii teabe kui küsimustega looduslike toitumisteraapiate kohta. Siiski tasub “dr. Google’i” osas olla ettevaatlik – osa küberruumis leiduvast infost on abiks ja kasulik, mõni aga mitte. Seega tuleb allikasse kriitiliselt suhtuda. Dr. Becker toob aga välja väga aspekti – miks otsivad üha rohkem kliente abi internetist enne kui nad lähevad veterinaari juurde? Lisaks ütleb ta, et iga veterinaarspetsialist võiks endalt küsida järgmised küsimused:

“Miks ei õpetata meile loomasöötade kohta rohkem veterinaariakoolis?”

“Miks õpetavad meid töödeldud lemmikloomatoidu tööstuse esindajad?”

“Miks ma ei õpi iseseisvalt toitumise rolli kohta lemmikloomade tervises?”

Kuldne pasta (kurkumiga)

Kuldsel pastal ehk tegelikkuses kurkumiinil on põletikuvastased ja antioksüdantsed omadused. Kurkumit kasutatakse inimmeditsiinis nii artriidi kui vähi ennetamiseks. Tavapärases veterinaarmeditsiinis seda ei kasutata, küll aga kasutavad seda holistilised veterinaarid. Kasutusalad hõlmavad nii artriiti, vähki kui muid kroonilisi põletikulisi haigusi. Kuldne pasta on enamikule koertele ka üsna meeltmööda. Dr. Beckeri retsept on järgmine:

  • 1/2 tassi orgaanilist kurkumipulbrit
  • 1 tass filtreeritud vett
  • 1/3 tassi eetiliselt saadud orgaanilist kookosõli;
  • 1/2 kuni 1 1/2 teelusikatäit värskelt jahvatatud musta pipart (suurendab biosaadavust).

Annustamine on tavaliselt vahemikus 1/4 teelusikatäit kuni 1 supilusikatäit päevas, olenevalt koera suurusest ning ravitavast seisundist.

Koerad, kellele ei tohiks kurkumit anda on:

  • need, kellele on plaanitud operatsioon
  • need, kellel on sapipõie haigus
  • need, kellel on diabeet
  • need, kellel on gastroösofageaalne reflukshaigus
  • need, kellel on hormoontundlikud kasvajad
  • need, kellel on probleemid raua imendumisega

Loomulikult võib kasutada ka kurkumit niisama, kuid must pipar suurendab oluliselt kättesaadava kurkumiini kogust, seega on kuldsel pastal oluliselt parem mõju sinu lemmikule!

Oleme kurkumist kirjutanud ka varem ning oluliselt pikemalt. Lisaks leiad sealt ka Dr. Michael Greger’i kuldse pasta retsepti (kookosõli asemel võid kasutada ka MCT õli või siis näiteks ghee’d).

Kondipuljong

Kondipuljong on suurepärane biosaadav vitamiinide, mineraalide ja lämmastiku allikas, millel on tugevad raviomadused. See võib aidata leevendada nii liigese- kui ka kõhuvalu ning toetab samuti sinu lemmiku immuunsüsteemi.

Kondipuljong on ka suurepärane paastujärgne toit loomadele, kes taastuvad seedetrakti ärritusest või haigusest. Kui sul on kodus pirtsakas lemmikloom, siis võib kondipuljong aidata oma lemmik sööma saada. Kui aga kodus on kahaneva söögiisuga vanem lemmikloom, pakub kondipuljong väga kontsentreeritud toitmist ning lisaks aitab hoida seedetrakti töös.

Hea oleks kondipuljongit teha eelkõige vabalt peetavast kanast!

Meditsiinilised seened

Need ei ole meil väga levinud, eriti mitte lemmikloomade hulgas. Integreeriva veterinaararsti dr. Susan Wynn sõnul on meditsiinilistel seentel aga paljud raviomadused. Nende hulgas nt:

  • kasvajavastane
  • antibakteriaalne
  • diabeedivastane
  • immuunsüsteemi modulatsioon
  • parasiidivastane
  • herbitsiidne
  • antioksüdant
  • seenevastane
  • nematitsiidne
  • kardiovaskulaarsed eelised
  • põletikuvastane
  • antiallergiline
  • antihüperkolesteroleemia
  • võõrutus
  • antinotsitseptiivne
  • viirusevastane, fütoviirusevastane
  • hepatoprotektiivne

Kui me räägime seentest, siis enamus peavad seene all silmas seda lihavat maapealset paljunemisstruktuuri ehk “seene viljakeha” – vars ja kübar. Tegelikkuses on võib seene see osa, mis asub mullapinna all ja mida me reeglina ei söö ehk mütseelil, sisaldada seente olulisimaid toiteväärtusi.

Beeta- ja proteoglükaanid on kaks paljudest seente viljakehades ning mütseelides leiduvatest bioloogiliselt aktiivsetest ühenditest, mis toetavad lemmiklooma immuunsüsteemi. Seentest pärit beetaglükaanid teeb ainulaadseks nende võime toetada optimaalset immuunfunktsiooni ilma liigse stimulatsioonita. Lisaks on leitud, et seened ning seeneniidistiku kompleksne toitainetest, kiudainetest ning ensüümidest koosnev toitainemaatriks toetavad tervet seedimist ning seedetrakti talitlust.

Seente toodetud seedeensüümid võivad aidata parandada seeduvust ning süsivesikute ja proteiinide ärakasutamist lemmiku kehas. Lisaks suudavad need ensüümid ellu jääda ka mao karmides ja happelistes tingimustes!

Kokkuvõtteks

Mina isiklikult ei ole veel meditsiinilisi seeni oma koerte puhul kasutusele võtnud, aga lugedes üha rohkem nende kohta näen ma selgeid kasusid. Siiski tuleb alati iga toidulisandi puhul kõigepealt aru saada kas ja kui palju on seal just seda kasu toovat “osa”. Seente puhul mängib eriti suurt rolli kus seened kasvanud on, millist osa kasutatud on, kuidas neid töödeldud on jne. Seega on enne toote ostmist vaja kindlasti teha põhjalik eeltöö.

Kuldse pasta ja kondipuljongiga on lihtsam. Kuldset pastat olen ma teinud meie neljale koerale juba pikalt ning see võib olla ka üheks põhjuseks miks mul Oscari liikumine on täna nii palju parem. Kurkumi puhul on hea teada seda, et kurkumiin ei püsi kehas väga kaua, seega on mõistlik seda anda tihedamini aga väiksemates kogustes. Kui sa ei ole oma lemmikule kunagi kurkumit andnud, siis ma soovitan kindlasti alustada väiksema kogusega ning vaadata kuidas ta sellele reageerib. Seda eriti juhul, kui sul on kodus soe koer ehk see, kes otsib kogu aeg jahedust.

Kuigi poes on täna olemas koertele mõeldud kondipuljongid, siis meeldib mulle endale teha seda pigem ise. Enda tehtud kondipuljongisse saad sa muuhulgas lisada ka kasulikke ürte ning miks mitte ka köögivilju ehk pakkuda oma lemmikule ühe toidu näol väga palju kasusid. Kindlasti, kui on vähegi võimalik, kasuta kondipuljongi tegemisel vabalt peetavat kana või kui kasutad muu looma kehaosasid, siis oleks samuti hea, kui need oleks kasvanud võimalikult heades oludes.

Igal juhul plaanin mina nädalavahetusel teha valmis taas suurema laari kuldset pastat – enamus läheb sügavkülma, sest tavakülmikus säilib kuldne pasta sa 2 nädalat! Sügavkülmas võid aga seda säilitada kasvõi kuid!

 

Kasutatud allikad:

Jaga see postitus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Tagasi lehele Tervisenurk