Tasuta transport pakiautomaati alates 49 eur

Aluskarvaga koera pügamine

Tagasi lehele Tervisenurk
aluskarvaga koera pügamine

Aluskarvaga koera pügamine

Alles mõni aasta tagasi kuulsin ühest juhtumist, kus omanik arvas, et on hea mõte oma saksa lambakoer suveks ära pügada. Olin ausalt öeldes veidi šokeeritud, sest kuigi ma ei olnud selle kohta sel hetkel lugenud ega ka selle teemaga kursis, tundus see minu jaoks väga vale. Teen seekord lühiülevaate Dogs Naturally blogist, mis räägib miks aluskarvaga koera pügamine on halb mõte. Need on siis koerad, keda me tavaliselt ei püga. Sellisteks on näiteks Austraalia lambakoerad, borderid, sheltied, kuldsed retriiverid, labradorid, springerspanjelid, njuufad, saksa lambakoerad jne. Kuigi võib tunduda, et karv on kuumal suvel koerale suureks nuhtluseks, siis tegelikult on see vastupidi. Seesama karv, mis talvel aitab hoida sooja, aitab suvel hoida sinu lemmikut jahedana ehk ei lase tal ülekuumeneda.

Kuidas aluskarv toimib?

Aluskarvaga tõugudel on kaks kihti, mis aitavad kaitsta külma ilma eest. Pikk pealmine karv kaitseb lume ning jää eest ning lisaks hülgab ka vett. Pehme aluskarv on naha lähedal ning hoiab sinu koera sooja ning kuivana. Talvel võib see aluskarv olla lausa nii tihe, et sul võib olla raskusi leida üles oma koera nahka.

Üldiselt peaks su koer ajama suveks maha oma pehme aluskarva ning jätma alles kõigest pealmise kaitsekarva. Selle karva mõte on kaitsta sinu lemmikut päikesepõletuse eest ning lisaks isoleerida teda kuumuse eest. Ilma aluskarvata saab õhk liikuda vabalt läbi kaitsekarvade, jahutades niimoodi nahka.

Erinevus aluskarvaga koerte puhul on see, et nende karv kasvab kõigest teatud pikkuseni ning rohkem enam ei kasva. Ilma aluskarvata koertel seda teemat ei ole ehk see on ka põhjus miks me peame neid pügama. Aluskarvaga koera pügamine on halb mõte ka seetõttu, et pügades võime me nende karva totaalselt ära rikkuda.

Aluskarvaga koera pügamine ja karva tekstuur

Need, kes on pidanud oma koera osaliselt paljaks ajama nt hotspot’i tõttu, need teavad, et uus karv hakkab kasvama üsna kiiresti peale naha paranemist. Küll aga on ka teada, et esimesena hakkab kasvama aluskarv… see pehme ja mõnus karv, mis püsib naha vastas ning hoiab sinu lemmikut soojana. Pealiskarv ehk kaitsekarv kasvab aeglasemalt ning sa märkad, et see seguneb mingi hetk selle pehme aluskarvaga.

Küll aga ilmselt märkad sa ka, et karva tekstuur ei ole enam sama nagu varem. See karv võtab hoopis rohkem endale igasugust “jama” külge ehk kui su koer tuleb õuest, võib tema karva küljes olla hoopis rohkem muru, seemneid või mida iganes muud, mille vastu ta ennast hõõrub.

See kahe karva kasvamise kombinatsioon muudab ka su koera olemise suvel hoopis kuumemaks. Seda põhjusel, et aluskarv ei lase õhul pääseda koera nahani ning seeläbi takistab jahutusprotsessi. Lisaks imab aluskarva tekstuur endasse päikesekiiri ning seeläbi aitab kaasa ülekuumenemisele.

Talvel võib see kleepuvam karva tekstuur tähendada aluskarva matistumist, mis võib põhjustada nahaärritust, sealhulgas hotspot’e. Samuti võib see suurendada tõenäosust, et need tekivad kaenlaalustesse, kubemesse, kõrvade taha või lõua alla.

Mõnel koeral võib tekkida ka pügamisjärgne alopeetsia ehk karv ei kasva enam üldse sinna tagasi. See on sageli tingitud endokriinsetest probleemidest nagu hüpotüreoidism. Ühes uuringus leiti, et melatoniinravi võib sellise alopeetsia puhul aidata.

Ülekuumenemine kui reaalne oht

Nagu eelnevalt sai juba mainitud, siis suveks peaks su koer oma aluskarva kenasti maha ajama, jättes kaitsvaks kihiks ainult pealiskarva, mis laseb õhul nahka jahutada. Lisaks kaitseb pealiskarv ka sinu koeral saamast päikesepõletust. Paljudel aluskarvaga koertel on kahvaturoosa nahk ning seega on nad päikesepõletusest rohkem ohustatud. Pealiskarv ei lase päikesekiirtel nahani jõuda ning seeläbi kaitsevad nahka.

See, kui koeral jääb aluskarv mingil põhjusel suveks alles, on tegelikult vihje meie enda kehvale hooldusele – me ei ole ilmselt oma koera piisavalt kamminud et aidata tal aluskarvast vabaneda. Ja kuigi võib tunduda, et koera pügamine aitab tal jahedana püsida, on sellel vastupidine efekt.

Isegi, kui sa ei püga oma koera päris paljaks, siis see pehme aluskarv, mis alles jääb, takistab jahedal õhul naha lähedale pääsemast ning nahka jahutamast. Lisaks pääsevad päikesekiired nüüd sinu lemmiku nahale ning sa riskid nii ülekuumenemise, päikesepõletuse kui potentsiaalselt ka nahavähiga.

Hoolda oma koera

Parim viis oma aluskarvaga koera jahedana hoidmisel suvel on veenduda, et sa hooldad tema karva põhjalikult. Kammi oma koera regulaarselt, et eemaldada aluskarv ning hoida pealiskarv kenasti pusavaba. See võib olenevalt koerast olla suur töö, seega kui see käib sul endal üle jõu, siis vii ta gruumeri juurde. Heal gruumeril on õiged vahendid, et see töö efektiivselt ära teha.

Siiski tasub teha eeltöö ka gruumeri osas ehk veenduda, et ta teab, et aluskarvaga koera ei tohiks kunagi pügada! Veendu, et su koera gruumer saab aru mida sa temalt ootad ning saab sinu juhistest korrektselt aru!

Kuidas koera jahedana hoida

Kui su koera aluskarv on suveks kenasti eemaldatud, siis teeb pealiskarv oma tööd loomulikul teel. Siiski on mõningad asjad mida sa saad ise teha, et vältida oma koera ülekuumenemist:

  • kanna kaasas vett – kui lähed jalutama, võta vesi kaasa. Kui su koer lõõtsutab tugevalt ning tema keel läheb üha laiemaks, siis paku talle vett (ole siiski ettevaatlik, et ta ei jooks liiga palju korraga);
  • mine jalutama kui väljas on jahedam – kõige palavamate ilmade puhul on hea mõte minna jalutama kui päike ei ole enam nii tugev. Lisaks võimalusel vali varjulisi kohti jalutamiseks. Üsna kindel, et su koer eelistaks jalutada kas varahommikul või peale päikese loojangut;
  • jälgi tema aktiivsust – mõned koerad võivad mängida ära toomise mängu terve päeva ilma, et nad saaks aru, et on liiga palav. Jälgi oma koera ehk millal ta peaks puhkama ja jooma. Kui tema keel ripub väga pikalt väljas ning tundub laiem kui tavaliselt, siis on see märk sellest, et ta peab maha jahtuma;
  • lase tal ennast märjaks kasta – kui su koer armastab vett, siis võib olla abiks kasvõi lastebassein, kus ta saab ennast jahutada. Loomulikult võid sa viia ta ka loodusliku vee juurde mängima, olgu selleks siis jõgi, tiik või oja. Isegi mudane jõekallas sobib enda jahutamiseks. Jah, ta saab tõenäoliselt mustaks ning märjaks, aga ta saab seal tunde mängida ilma, et oleks ülekuumenemise oht;
  • siseruumides jahutamine – konditsioneer aitab su koeral siseruumides püsida jahedana. Paljud koerad eelistavad lamada külmal plaaditud või kivipõrandal voodi või vaiba asemel. Osad koerad võivad minna ka lausa konditsioneeri ette lamama;
  • jahutusmatid või jahutavad vestid – osadele koertele need meeldivad ja sobivad. Samas tean koeri, kes keelduvad jahutusmatile minemast, ükskõik kui palav neil ka ei ole. Geeliga täidetud matid on paremad ning üldiselt ka kergemad, aga ole ettevaatlik, kui su koer armastab kõike närida, sest sa ei taha, et ta seda geeli alla neelab.

Kokkuvõtteks

Ükskõik kui raske sul tundub, et su koeral suvel palavaga on, aluskarvaga koera pügamine ei ole hea mõte. Riske on oluliselt rohkem ning isegi kui keegi ütleb, et tema on enda koeraga seda teinud ning midagi ei juhtunud, ei anna see garantiid, et sinu koeraga midagi ei juhtu. Sa ju tegelikult ei taha riskida oma lemmiku tervisega.

Kevadest alates tasub eriti hoolega kammida oma aluskarvaga koera, et saaksid aluskarva kenasti eemaldatud ning see tähendab, et su pealiskarv laseb kenasti jahedal õhul jahutada su lemmiku nahka. Lisaks kaitseb siis pealiskarv su lemmikut ka nii ülekuumenemise kui päikesepõletuse eest.

 

Kasutatud allikad:

 

Jaga see postitus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Tagasi lehele Tervisenurk