Tasuta transport pakiautomaati alates 49 eur

Suhkur koeratoidus?!

Tagasi lehele Tervisenurk
Suhkur koeratoidus

Suhkur koeratoidus?!

Juba aastaid räägitakse inimeste osas kuidas me peaksime suhkru tarbimist vähendama. Me räägime just sellest töödeldud suhkrust, mitte puu- ja köögiviljades olevast suhkrust. Nüüd on aga suhkur jõudnud koeratoitu. Mitte maiustesse, vaid päris reaalsesse koeratoitu, mida me “peaksime” andma oma koertele iga päev. Minu jaoks on selles teemas lisaks suhkrule nii palju murekohti. Esiteks on tegu veterinaarsarjaga ehk mida veterinaarid soovitavad. Teiseks on paljud loomapoed võtnud toidu rahumeeli müüki olenemata, et toit sisaldab suhkrut. See näitab, et enamus poode ei vaata ega ka mõtle mida meie lemmikute toit peaks sisaldama ning kas see on meie lemmikutele pikaajaliselt ohutu. Kolmas murekoht on see, et seda toitu võib väidetavalt anda kutsikale alates 4-ndast elukuust. Proovin tuua sel korral selgust miks suhkur koeratoidus üldse on ning mis on riskid?

Suhkur koeratoidus – mis eesmärgil?

Suhkur on oma olemuselt tühjad kalorid ehk suhkrul puudub toiteväärtus. Meil inimestena puudub igasugune vajadus toitaineliselt suhkru tarbimiseks. Maailma Terviseorganisatsiooni soovitusel ei tohiks inimene päevas tarbida üle 6 teelusikatäie suhkrut (1 teelusikatäis on 4 grammi) ehk siis 24 grammi. Nagu me teame, siis koerte söök erineb mõningal määral inimeste toidust. Koerad vajavad näiteks minimaalselt soola, aga seevastu nende toit võiks sisaldada nii palju loomset proteiini kui vähegi võimalik. Seega suhkur ei kuulu kohe kindlasti meie lemmikute toidulauale. Kõige lihtsam on kui proovid ette kujutada mida sööks sinu koer üksinda looduses olles? Lauasoola ja suhkrut? Kindlasti mitte. Suhkrut saaks sinu koer looduses ainult marjade söömise kaudu.

Miks aga siis suhkur koeratoidus ikkagi on? Vastus on väga lihtne – sarnaselt inimestele meeldib koertele magus. Lisaks satuvad nad magusast (ja ka soolasest) samamoodi sõltuvusse nagu inimesed. Kui toit ei ole koera jaoks isuäratav, siis keelduvad nad toitu lihtsalt söömast. Seega on suhkru abil võimalik koer sööma saama enam-vähem mida iganes. See aga ei tähenda, et suhkur kuidagi meie lemmikutele kasulik või pikas perspektiivis tervise mõttes isegi ohutu on.

Purina väidab, et suhkur on oluline makrotoitaine sarnaselt proteiinile ja rasvale. Nad väidavad, et suhkur koeratoidus pakub energiat, parandab maitseomadusi ning aitab tagada, et toode säilitab oma tekstuuri ja pehmuse kogu toidu säilivusaja jooksul.

Ma olin seda lugedes ausalt öeldes šokeeritud. Panna suhkur makrotoitainete võrdluses samale pulgale proteiini ja rasvaga on ausalt öeldes oskus. Ütlen veel korra – suhkur on lihtsalt tühjad kalorid ning toitaineliselt ei anna suhkur ei meile ega meie koertele suurt midagi. Jah, loomulikult pakub ta energiat, aga suhkur ei ole hea energia allikas, sest seda seeditakse kiiresti. Ainus väide, millega ma nõus olen, on see, et suhkur parandab maitseomadusi. Jah, parandab, sest suhkur muudab toidu ahvatlevamaks, aga on samas ka sõltuvust tekitav.

Koerad EI PEAKS sööma suhkrut! Nad on lisaks suhkru osas tunduvalt tundlikumad kui inimesed.

Suhkur ja terviseprobleemid

Sarnaselt inimestele võib suhkru tarbimine viia erinevate tervisehädadeni, sealhulgas diabeet ja südamehaigus. Poolregulaarne suhkrutarbimine võib põhjustada kehakaalu tõusu ning mõjutada erinevaid organeid ja ainevahetusprotsesse.

Koerad võivad tarbida looduslike suhkrutega toite, nagu näiteks arbuus, õunad, pirnid, mustikad, vaarikad jne. Seda põhjusel, et suhkru kogus puuviljades on üldiselt mõõdukas ning puuviljad sisaldavad lisaks vett ja kiudaineid, mis aitavad aeglustada puuviljasuhkru, nagu fruktoos, imendumist organismis. Lisaks saavad koerad puu- ja köögiviljade söömisel kasu neis leiduvatest mikroelementidest.

Mõningad koeri tabavad terviseprobleemid suhkru tarvitamisel:

  • kõhuprobleemid – suhkur on su koera seedesüsteemile raske ning reeglina esimesed nähtavad sümptomid on kõhuprobleemid. Võib esineda toidu seedimatust, puhitust, gaase, oksendamist ja kõhulahtisust;
  • metaboolsed probleemid – kui suhkrut anda koerale regulaarselt, võivad koeral tekkida ka pikaajalised terviseprobleemid. Nende hulgas on nt kaalutõus, ülekaal, kõrge veresuhkur, diabeet ja südamehaigus. Suhkur mängib lisaks rolli süsteemses põletikus, sealhulgas pankrease põletikus ehk pankreatiidis, mis võib koera jaoks olla eluohtlik;
  • hammaste lagunemine – liiga palju suhkrut võib põhjustada nii hammaste lagunemist kui ka igemehaigusi. Kahjulikud suubakterid armastavad suhkrut, tekitades happeid, mis hävitavad ära hambaemaili ning põhjustavad igemepõletikku.

Lisaks on suhkru tarbimisega seostatud nii hüperaktiivsust kui hüpoglükeemiat ehk madalat veresuhkrut. Sisuliselt tuleb hüpoglükeemia puhul olla pidevalt valvas, et veresuhkur ei langeks liiga madalale. Inimeste puhul on hüpoglükeemia riskidena välja toodud teadvuse kadumine ja krambid.

Suhkur on lisaks ka tohutult põletikku tekitav ning suurendab artriidi valu.

Maisitärklis koeratoidus?

Kuna antud koeratoit ei sisalda absoluutselt loomset proteiini, vaid peamised koostisosad on maisitärklis ja sojavalk, siis räägime kiirelt ka maisitärklisest. Oleme ausad – inimestena me maisitärklist suurtes kogustes ei söö. Ma julgeks isegi arvata, et me ei söö maisitärklist isegi mitte iga päev. Maisitärklis on minul kodus kasutusel ainult paksendajana ehk kui ma teen kisselli või mõnda kastet, mida oleks vaja veidi paksemaks saada. Nüüd on aga maisitärklis kuivtoidu peamine koostisaine.

Maisitärklis on odav täiteaine, mis pakub vähest toitainelist väärtust ning võib koertel põhjustada seedeprobleeme. Pikaajaline tarvitamine võib viia ülekaalu, diabeedi ning muude terviseprobleemideni.

Veterinaariakliinikud väidavad, et maisitärklis on hea kiudainete allikas ning võib aidata kõhukinnisuse, kõhulahtisuse ning üle- ja alakaalu korral. Vabandust, aga kui tegemist on tootega, mis aitab ülekaalu korral, siis miks ülekaalulised inimesed lihtsalt hommikust õhtuni maisitärklist ei söö? Ülekaal on sisuliselt juba ülemaailmne epideemia ning kui maisitärklis oleks lahendus, siis meil ei oleks ühtegi ülekaalulist inimest!

Oluline on teada ka kuidas maisitärklist üldse saadakse. Nimelt saadakse seda märgjahvatamise teel. Selle protsessi käigus eraldatakse maisiterade komponendid, mis koosnevad peamiselt valkudest, kiudainetest, tärklisest ja õlist. Pärast eraldamist tärklis kuivatatakse, moodustades valge pulbri, mida siis nimetataksegi maisitärkliseks. Ja siis meile väidetakse, et see on meie koertele kasulik?

Kokkuvõtteks

Ma olen viimase 5 aasta jooksul näinud küll igasuguseid koeratoidu koostiseid – osad meeldivad mulle vähem kui teised, aga senini ei olnud ma Eesti turul veel näinud maiuseid ega toitu, mis oleks sisaldanud suhkrut. Nüüd on siis see aeg käes. Muret tekitab see, et paljud lemmikloomaomanikud ei loe toidu koostist, sest tihtipeale öeldakse, et “ma niikuinii ei saa sellest aru”. Ma siiski väga-väga soovitan lugeda, sest võitegi avastada oma koeratoidust nii maisitärklise kui ka suhkru.

Koeraomanikud, kes oma koerale seda toitu 4 nädalat andsid (allergia välja selgitamise eesmärgil) ütlesid, et koera karv läks sel ajal täielikult käest – karv muutus tuhmiks, koledaks ning läks ka väga lahti. See näitab, et koeral jäid toidust saamata vajalikud toitained.

Lisaks tuleb arvestada, et meie koerad on siiski vabatahtlikud karnivoorid ning kui neile pakkuda liha, siis reeglina nad seda söömata ei jäta. Loomne proteiin on koera hea tervise jaoks hädavajalik. Kui toidust jäetakse ära kogu loomne proteiin, siis riskitakse sellega, et koeral jäävad saamata hädavajalikud aminohapped. Koera jaoks on 10 aminohapet sellised, mida ta peab saama oma toidust ning paljude allikaks on loomne proteiin.

Üks mõte siia lõppu – kui ettevõte, kes paneb ühte oma toitu sisse suhkru ning jätab ära kogu loomse proteiini, siis kas Sa päriselt oled valmis usaldama oma lemmiku toitumise nende kätte? Oled Sa kindel, et Sinu lemmiku tervis on parimates kätes isegi kui Sa valid mõne nende teise toote? Mina soovitan selle peale sügavalt mõelda, sest terviseprobleeme tagasi keerata on väga keeruline ning paljudel juhtudel isegi võimatu.

Jaga see postitus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Tagasi lehele Tervisenurk