Tasuta transport pakiautomaati alates 49 eur

Märgtoit – plussid ja miinused

Tagasi lehele Tervisenurk

Märgtoit – plussid ja miinused

Mina olen üks nendest, kellele väga meeldib oma koertele anda kvaliteetset märgtoitu, mis peab ka hästi lõhnama. See on minu võimalus pakkuda neile midagi head ning samuti ka kasulikku. Küll aga olen ma juba aastaid (ka enne Winner Plus toitudega tegelemist) hinnanud märgtoitu selle sisalduse järgi. Väga paljud toidud ei anna oma % sisalduse poolest kokku 100%, muuhulgas ka nt üks väga levinud Eestis valmistatud koeratoit (koostises välja toodud 85%). Minul on alati selliste toitude puhul dilemma, et mida siis see ülejäänu sisaldab. Samas on märgtoit suurepärane lahendus nt reisile minnes, kergemate kõhuhädade puhul või kasvõi alternatiivina toortoidule. Üritan allpool tuua lühiülevaate märgtoidu plussidest ja miinustest.

Märgtoit on väga mugav

Kuna tegemist on täissöödaga, siis pole tegelikult vaja muud teha, kui ava purk ning kalla toit oma lemmiku sööginõusse. Mugav ka reisile kaasa võtta (kui sa just ei lähe seljakotireisile). Muuhulgas säilib see väga kaua. North Dakota Ülikooli sõnul säilib konserveeritud liha isegi kuni 5 aastat! Peale avamist tuleb märgtoitu säilitada külmkapis ning kasutada ära 3-4 päeva jooksul.

Märgtoidu hind

Need, kes on kasvõi lühiajaliselt oma lemmikule märgtoitu andnud, need on ka ilmselt arvutanud välja kui kulukas on koera puhtalt märgtoiduga toita. Ja lisaks on ka toitude hinnad väga erinevad.

Miks siis märgtoit ikka nii kallis on? Erinevalt kuivtoidust on märgtoit peamiselt niiskus (niiskuse % üldiselt 80% ringis) vs kuivtoit, kus niiskust on üldiselt max 10%.

Toon siinkohal Faddu näite – ta sööb mul kuus ära ca 15 kilo toitu ehk Winner Plus toidu puhul sööb ta ühes kuus ca 60 euro väärtuses kuivtoitu. Kui võtta aga märgtoit, siis seda ta sööb ühes päevas 1,6 kilo ehk ühes kuus sööks ta ära 216 euro väärtuses märgtoitu. Päris korralik vahe, eksole :).

Märgtoidu ohutus

Kui märgtoidu valmistamise algusaegadel oli botulism väga suur risk, siis täna on see risk sisuliselt 0, kuna märgtoit on täna steriilne. See ei sisalda baktereid, hallitust ega viiruseid, vähemalt mitte seni kuni sa selle avad.

Lisaained märgtoidus

Märgtoitudesse võidakse toidu paksendamiseks lisada järgnevaid aineid:

  • guarkummi – tegemist guarubade lahustuva kiuga, mis võib põhjustada kehakaalu langust ja madalamat veresuhkrut. Võib põhjustada ka seedeprobleeme (sh kõhugaasid);
  • ksantaankummi – kääritatud bakterite polüsahhariid (suhkrumolekul). Mõnikord võib see põhjustada vedelat väljaheidet;
  • karrageen – polüsahhariid punavetikatest. Karrageen on vastuoluline, kuna seda on seostatud ka mõnede vähi liikidega. Lisaks võib see soodustada seedetrakti põletikku, mis põhjustab omakorda soolestiku lekkimist ja autoimmuunsushäireid.

Märgtoit võib vähendada ka maokeeru riski

Kuivtoidu paisumine kõhus on üheks maokeeru võimalikuks ohuks. See on ka põhjuseks miks soovitatakse peale söömist hoida koera vähemalt 1 tund (osade allikate soovitusel isegi 2 tundi) puhkeseisundis ehk ei mingit mängimist, jalutamist ega müramist.

Purdue Ülikoolis tehtud uuringu tulemusena avastati aga, et märgtoidu lisamisel koera dieedile vähenes maokeeru oht suurt tõugu koertel 59% ning väga suurt tõugu koertel 28%.

Kas märgtoidule on vaja mingeid toidulisandeid juurde anda?

Ikka räägitakse, et kvaliteetsele toidule pole vaja midagi juurde anda. Mina ei ole seda tegelikult kunagi uskunud ning väga pikalt on minu koerte toidu juurde käinud erinevad toidulisandid, olgu selleks siis kanepiõli, kalaõli või merevetikas. Fakt on see, et toidu töötlemine põhjustab toitainete kadu, töötlemine denaturaliseerib proteiine ning hävitab toidus sisaldavad ensüümid. Seega mida vähem ning mida hoolikamalt töödeldud toit (FSSC sertifikaat!), seda kasulikum koerale.

Igal juhul tasub koerale juurde anda seede ensüüme ning pre- ja probiootikume. Lisaks ka omega-3 rasvhappeid.

Plussid ja miinused võrreldes kuivtoiduga

Plussid

  • mugav
  • parema kvaliteediga (vähem tärklist)
  • ilma täiteaineteta (tselluloos)
  • väiksem tõenäosus, et sisaldab sünteetilisi vitamiine ja mineraale
  • lihtne säilitada, pika säilivusajaga
  • võib vähendada maokeeru riski

Miinused

  • palju kallim
  • olenevalt pakendist võib olla kaetud BPA’ga, mis võib tekitada toksilise efekti

 

Kasutatud allikas:

Jaga see postitus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Tagasi lehele Tervisenurk