Tasuta transport pakiautomaati alates 49 eur

Viirpuu marjad koerale

Tagasi lehele Tervisenurk
viirpuu marjad

Viirpuu marjad koerale

Viirpuu on meie aedades üsna levinud aga väga tihti marju puu pealt ei korjata. Hea uudis on see, et viirpuu marjad on kasulikud nii inimestele kui ka meie koertele. Viirpuu marju on nii Hiina kui teistes traditsionaalsetes meditsiinides kasutatud juba pikka aega. Inimeste puhul on neid kasutatud südameprobleemide korral, sealhulgas ebaregulaarsete südamelöökide, kõrge vererõhu, valu rinnus, arterite lubjastumise kui ka südamepuudulikkuse korral. Lisaks on viirpuu marju kasutatud ka seedeprobleemide korral. Kuna viirpuu marjad on just valmimas, siis on õige aeg neid korjata, et talvel oma lemmiku toidule lisada. Vaatame siis mis juhtudel võiks koertele viirpuu marju anda.

Viirpuu marjade kasulikkus

Viirpuu marjad on üsna maheda maitsega, seega on neid üsna lihtne koerale anda. Neid võib anda nii värskelt kui ka kuivatatult (eemalda seeme enne koerale andmist), lisaks võid marjadest ka teed valmistada. Muuhulgas võib teed valmistada ka viirpuu lehtedest ja õiepungadest. Võtame aga nüüd ükshaaval ette kasud.

Antioksüdant

Viirpuu sisaldab palju polüfenoole ehk taimedes leiduvaid antioksüdante. Nagu me teame, siis antioksüdandid on tervise seisukohalt väga vajalikud, sest need aitavad võidelda vabade radikaalidega. Vabad radikaalid on ebastabiilsed molekulid, mis tekivad igas kehas normaalse ainevahetuse käigus. Nad põhjustavad oksüdatiivset stressi ning suurendavad haiguste riski. Antioksüdantide rikaste toitude andmine koerale võib aeglustada vananemist ning vähendada haigestumise riski.

Seedetrakti tervis

Viirpuu marjad võivad aidata toetada ka seedimist. Marjad sisaldavad kiudaineid, millel on prebiootilised omadused. Prebiootikumid on mitteseeditavad kiud, mis toidavad ja soodustavad kasulike bakterite teket soolestikus. Probiootikumid ei suuda ilma prebiootikumideta ellu jääda. Koos parandavad nad immuunsüsteemi ning vähendavad haigusriski. Muuhulgas on leitud, et viirpuu koostisosad võivad seedimise parandamiseks ja kiirendamiseks suurendada erinevate seedeensüümide sekretsiooni.

Ärevus

Teadlased, kes uurivad looduslike taimede potentsiaali ärevuse puhul on leidnud, et viirpuul on paljulubav mõju ärevusele. On teada, et taimedel on reeglina oluliselt vähem kõrvaltoimeid võrreldes ärevuse ja depressiooni raviks kasutatavate ravimitega.

Muud eelised

Lisaks on leitud, et viirpuul on antibakteriaalsed, viirusevastased, vähivastased kui ka vere glükoosisisaldust vähendav toime. Muuhulgas võib viirpuu parandada vereringet maksa ja neerude kaudu, seda aga ilma kõrgenenud vererõhu riskita.

Viirpuu marjad sinu lemmiku südamele!

Viirpuu marjade peamine eelis on südame üldise töö parandamine. See võib ühtlustada ja tugevdada nõrka või ebaregulaarset südamelööki ning võib alandada nii vererõhku kui kolesterooli. Kõige väärtuslikumaks omaduseks loetakse aga viirpuu marjade võimet toetada südamepuudulikkusega koera.

Kongestiivse südamepuudulikkuse korral ei suuda süda verd tõhusalt pumbata. Teatud tõud, nagu näiteks King Charles Cavalier spanjelid, on kongestiivsele südamepuudulikkusele altimad kui teised tõud tänu geneetilistele südameklapiprobleemidele. Viirpuu võib aidata südamel verd tugevamalt pumbata ning aitab laiendada nii koronaarsooni kui ka aju veresooni. 

Viirpuu on ka kõige rikkalikum flavonoidide looduslik allikas. Flavonoid, taimedes leiduv punane pigment, on ühend, mis omab kõige suuremat toniseerivat toimet silelihastele. Flavonoide leidub paljudes puu- ja köögiviljades, aga viirpuu on parim allikas.

Taimeteadlase Joyce Belcheri sõnul mõjub viirpuu eriti hästi koos võilillelehega, et aidata eemaldada köhimist põhjustavat liigset vedelikku. Lisaks võib viirpuu aidata vältida südamekahjustusi ning seda eriti töökoertel, kes on suurema füüsilise stressi all. Marjad võivad olla väga tõhusad südame tervise toetamisel, kui neid anda igapäevaselt toonikuna. Lisaks on hea mõte anda viirpuu marju koerale, kelle süda on kahjustatud südameusside, viirus- või bakteriaalse infektsiooni või isegi keemiaravi tõttu.

Annustamine

Viirpuud peetakse äärmiselt ohutuks taimeks ehk sellel on väga väike kõrvaltoimete oht. Siiski, kui Su koer saab südameravimeid, aruta seda oma veterinaariga. Eelkõige võimalikke koostoimeid kõrge vererõhu ravimite või beetablokaatoritega.

NB!! Ära anna viirpuu marju tiinetele koertele!

Nagu eelnevalt sai öeldud, siis võid viirpuu marju oma koerale anda nii toorelt kui ka ära kuivatada ning seejärel nuia või kohviveskiga pulbriks jahvatada (eemalda seeme enne kasutamist). Anna umbes 1 tl jahvatatud pulbrit 450 grammi koeratoidu kohta päevas.

Kui su koerale marjad ei maitse, võib teha teed. Sellisel juhul kasuta 1 tl kuivatatud marju ühe tassi kuuma vee kohta. Tee lisa oma koera toidule.

 

Kasutatud allikad:

Jaga see postitus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Tagasi lehele Tervisenurk