Tasuta transport pakiautomaati alates 35 eur

Kuivtoidu säilitamine

Kuivtoidu säilitamine

Kuivtoidu säilitamine ning sellele esitatavad nõuded – kui täpselt neid peaks järgima? Räägime kuidas siis ikka kuivtoitu säilitama peaks, kui kott juba avatud on ning kas naturaalsele toidule esitatakse mingeid erinõudmisi. Kõikide kuivtoitude pakendil on kirjas, et toitu tuleb säilitada kuivas ja jahedas. Mida aga tähendab kuiv ja jahe? Nendele küsimustele üritamegi allpool selgust tuua ning anname ka mõningad soovitused, millest osad ka mulle endale üllatusena tulid.

Kuivtoitu tuleb eemal hoida:

  • niiskusest
  • veest
  • kuumast
  • närilistest
  • sipelgatest ja muudest putukatest

Hoiustamistingimused

Kui räägitakse kuivast ja jahedast, siis kindlasti ei tohiks hoida kuivtoitu garaažis või vannitoas või majapidamisruumis, kus on ka pesumasin ja/või kuivati (liiga palju niiskust!). Soovitus on hoida köögis/toas ehk samamoodi nagu hoiustatakse ka muid kuivaineid. Ning jahedaks peetakse temperatuure vahemikus 10 kuni 38 kraadi. Tuleb jälgida, et toit ei oleks kohas, kus ka ajutiselt võib temperatuur kerkida üle 38 kraadi või langeda alla 10 kraadi (alla või üle soovitatud temperatuuri hakkab toimuma toidu roiskumine). Ja kindlasti ära hoia toitu selliselt, et sinna päike peale paistab.

Lisaks temperatuuri ja niiskuse jälgimisele tuleb kindlasti hoida toitu ka õhukindlalt – kas kasutad vastavat koeratoidu tünni (toit soovitatakse tünni panna koos originaalkotiga, mitte valada ümber) või siis sulged koti sulguriga. Kindlasti ära jäta toidukotti pealt niisama lahti – selliselt on toit avatud nii niiskusele kui ka näiteks putukatele (piisab kasvõi ühest kärbsest, kes koti sisse munad muneb). Kui sa kasutad hoiustamiseks vastavat tünni ning valad toidu tünni (mitte ei tõsta tünni koos kotiga), siis tuleb kindlasti tünn ka vahepeal puhtaks pesta ja kuivatada. Kindlasti ei tohiks vanale toidule uut toitu peale valada, kuna vana toit võib rikkuda ära ka uue toidu.

Tegelikult öeldakse, et toit tuleks ära kasutada 1 kuu jooksul alates koti avamisest. Tegelikkuses enamus meist kuu ajaga kotti ära ei kasuta, küll aga ei soovita ka meie hoida avatud kotti üle 2-3 kuu. Mis tuli ka minule üllatusena on see, et kuivtoitu võib sügavkülmutada. Paljud ostavad ka väikese koera puhul suure toidukoti (kuna suurem kott on odavam), aga kui sellest toidust jätkub rohkem kui kolmeks kuuks, siis kaalu osa toidu sügavkülma panemist.

Kotil olev parim enne kuupäev kehtib ainult tingimusel, et kotti ei ole avatud. Kui kott on juba avatud, siis tuleb koti sisu ära tarbida kas lähikuude jooksul või osa kogusest sügavkülma panna.

Mida silmas pidada naturaalse toidu ja maiuste puhul?

Naturaalse kuivtoidu kõige suurem erinevus on see, et ka toidu säilitamiseks ei kasutata kunstlikke säilitusaineid, vaid kõigest tokoferoole (E-vitamiini). Ilmselt kõik, kes on kokku puutunud öko toodetega (kas ise hoidistamisel või kasvatamisel/kasutamisel), teavad, et mida puhtam on toit, seda vähem tooted reeglina säilivad ning seda hoolsamalt on vaja järgida õigeid säilitamise tingimusi. Võta nt poest ostetud õun ning enda või kellegi aias kasvanud õun ja jäta mõlemad nt nädalaks toatemperatuurile. Ilma säilitusaineteta õunal hakkad sa muutusi nägema juba 2-3 päeva pärast, kui poe õun on suure tõenäosusega ka nädala pärast samasugune nagu poest ostetud.

Naturaalsete maiuste puhul kehtivad tegelikult täpselt samad hoiustamistingimused ehk maiuseid tuleb hoida jahedas ja kuivas.

Mille järgi aga tuvastada kas toit on naturaalne? Üldiselt võib eeldada, et kui säilitusainena on kasutatud nt E-vitamiini, siis on tegu naturaalse toiduga. Küll aga soovitame me ikkagi jälgida kogu toidu koostist ning kui tekib kahtlus, siis pigem uurida lisa.

E-vitamiin ei ole ilmselgelt otseselt säilitusaine, vaid E-vitamiin on antioksüdant, mis on võimeline peatama oksüdatsiooni teket kuivtoidus. Kuivtoidus E-vitamiin takistab oksüdeerumist, peatades rasvade, rasvlahustuvate ühendite ja õlide dekonstrueerimise. Rasvade oksüdeerumisel väheneb nende toiteväärtus ning tekib ka ebameeldiv ja vananenud maitse ning tekstuur. Seega on oksüdeerumise risk kõrgem just kõrge rasvasisaldusega toitude puhul. Just nimelt õhk ja valgus on looduslike säilitusainete kõige suuremad “vaenlased”.

Soovitused kuivtoidu säilitamiseks:

  • võimalusel jäta toit originaalkotti (aitab säilitada värskust ning vältida roiskumist)
  • kasuta hoiustamiseks kas vastavat tünni või sulge kott õhukindlalt
  • kui sul on vaja toitu säilitada kauem kui paar kuud, pane osa toitu sügavkülma
  • ära kunagi jäta toitu otsese päikese kätte – tõstab toidu temperatuuri, suurendab niiskuse taset, suurendab saastumise riski
  • ära kunagi sega säilitamiseks vana toitu uuega – vana toit võib olla juba riknenud, vana toidu parim enne kuupäev saabub varem kui uuel toidul, vana toidu kvaliteet on juba langenud tänu õhuga kokku puutumisele
  • tünnid on reeglina mõeldud toidu pikema ajalisele säilitamisele (aitab toitu säilitada eeldusel, et tünn sulgetakse kogu aeg korralikult). Soovitus on säilitada toitu tünnis koos originaalkotiga, kuna plastik ja metall võivad aidata kaasa toidu riknemisele
  • hoia toitu niiskuse eest – niiskus võib toitu lagundada või saastada
  • kui kuivtoit on puutunud kokku veega, viska toit ära kuna see on rikutud ning ei sobi kasutamiseks
  • ole eriti hoolas säilitamistingimuste järgimisel naturaalse kuivtoidu puhul

Soovitused märgtoidu säilitamiseks:

  • märgtoitu ära üldiselt külmuta, kuna see muudab maitset
  • ära hoia seda koera kausis või külmikust väljas kauem kui 4 tundi (peale 4 tundi toatemperatuuril tuleks märgtoit ära visata)
  • üldine soovitus on, et märgtoidu võiks ära kasutada 2 päeva jooksul. Riknemine hakkab toimuma reeglina 5-7 päevaga, seega märgtoit, mida sa ei kasuta ära 5 päeva jooksul, pane vastava anumaga sügavkülma, kus see säilib neli kuni kuus kuud (tee valmis sobivad portsjonid)

Täiendavalt kasutatud allikad:

Jaga see postitus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.